شمع قطعه ای کوچک روی سر سیلندر خودرو است و به زبان ساده شمع خودرو وظیفه جرقه زدن و شروع احتراق و در نتیجه حرکت موتور را به عهد دارد. شمع خودرو از هفت بخش اصلی تشکیل شده اما مهم ترین قسمت های شمع عبارتند از: الکترود، عایق سرامیکی و واشر شمع.
الکترود شمع یک قسمت فلزی است که جرقه از آنجا منتشر شده و معمولا از جنس عناصری مانند مس، پلاتینیوم و ایریدیوم است که شمع های دارای مس کمترین عمر و شمع های دارای ایریدیوم بیشترین عمر را از نظر عملکردی دارند. شمع ها با دریافت ولتاژی که کوئل از باتری تقویت کرده، باعث احتراق بنزین در موتور می شوند.شمع ها انواع مختلفی دارند که کیفیت آنها بسته به جنس الکترود و تحمل دما متفاوت است.
در هر بار که شمع جرقه میزند مقداری از الکترود آن تحلیل می رود پس بهتر است قبل از اینکه توان جرقه زدنش را از دست بدهد نسبت به تعویض آن اقدام فرمایید.
علائم خرابی شمع:
خرابی بخش سرامیکی شمع خودرو:
پس از استفاده طولانی مدت تغییر رنگ یا در مواقع شدید تر، شکستگی سرامیک شمع از مواردی هستند که حاکی از فرارسیدن زمان تعویض شمع هستند.
تغییر در استارت خوردن و شتاب اتومبیل:
هنگامی که خودرو درست استارت نمیخورد و یا در دور موتور بالا شتاب همیشگی را ندارد ممکن است به دلیل فرسودگی شمع باشد.
جمع شدن رسوبات در سر الکترود:
تجمع روغن در سر شمع نشانه ای است مبنی بر اینکه روغن به سیلندر وارد شده و اتومبیل روغن سوزی دارد. هنگامی که در سیستم بنزین خودرو مشکلی وجود دارد، یکی از شایع ترین علل خرابی شمع که دوده زدن وسیاهی سر شمع است اتفاق می افتد که هرچه سریعتر باید نسبت عیب یابی خودرو و رفع آن، در موارد ذکر شده اقدام کرد.
کیفیت بد سوخت:
اگر کیفیت سوخت مناسب نباشد باعث ایجاد دوده خاکستری در سر شمع می شود.
تعویض شمع خودرو و سرویس آن:
زمانی که متوجه یکی از مشکلات بالا یا لرزش موتور یا افزایش مصرف سوخت شدید باید شمع را تعویض کنید.علی رقم اینکه برخی شمع ها تا مسافت زیادی کارکرد مطلوبی دارند اما معمولا پس از کارکرد 25000 کیلومتر شمع ها باید به صورت دوره ای کنترل و در صورت نیاز تعویض شوند تا از آسیب به سر سیلندر و موتور جلوگیری شود. در برخی از خودرو ها دسترسی و تعویض شمع آسان است اما در برخی دیگر نیاز به تخصص بیشتری در تعویض شمع می باشد که پیشنهاد می شود برای تعویض در هر حالت به کارشناس ماهر مراجعه نمایید.