در اواسط دهه 60 میلادی دولت رومانی برای تولید خودروهایی در سطح ملی این کشور در منطقه ای به نام داچیا کارخانه ای به همین نام راه اندازی کرد. این خودرو سازی تولید محصولات قدیمی رنو تحت لیسانس شرکت رنو فرانسه با برند خود را آغاز کرد. اما تا اواخر دهه 90 میلادی روند تولید محصولات از رده خارج رنو همچون خودروی رنو 12 را ادامه داد. این رویکرد و پافشاری این شرکت بر تولید محصولات قدیمی، شرکت رنو را برآن داشت تا با بدست گرفتن تولیدات این شرکت، برنامه ریزی توسعه این شرکت را آغاز کرده و 99 درصد سهام این شرکت را در سال 1999 تصاحب کند. در همین زمان به دلیل عرضه ی خودروی ارزان قیمتی از شرکت لادا در بازار اروپا و بخصوص روسیه که با قیمت بسیار پایین 6000 یورو عرضه می شد ارزان ترین محصولات رنو که در بازه قیمتی 10 تا 12 هزار یورو بودند، با شکست در فروش مواجه شدند. به همین دلیل شرکت رنو و مسئولان دولتی فرانسه با شعار ارزان، با دوام و مدرن پلت فرمی به نام X90 طراحی کردند. به همین دلیل این خودرو را با پسوند عددی 90 (تندر 90) نام گذاری کردند. قرار بود خودروی جدید روی این شاسی و با قیمت حدودی 5000 یورو ساخته شود و بازار کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای نوظهوری مانند هند و برزیل و روسیه که مردم قدرت خرید پایینی دارند را هدف قرار دهند.
نهایتا این محصول که داچیا لوگان یا L90 نام گرفت با قیمتی در حدود 6000 یورو در حالت پایه و در سال 2004 به بازار عرضه شد. این خودرو که جایزه طراحی کاربردی مهندسین اروپا را از آن خود کرده بود در همان زمان پیش فروش به حدی موفق بود که مسئولان رنو تصمیم گرفتند این خودرو را به کشور های توسعه یافته مانند آلمان و بازار داخلی فرانسه عرضه کنند. این اتومبیل با نام های مختلفی از قبیل رنو لوگان، داچیا لوگان، نیسان آپریو، تندر 90 و …. به صورت جهانی و تحت برندهای زیر مجموعه رنو-نیسان عرضه شد. هم چنین این شرکت در بیش از هفت کشور جهان خط تولید این خودرو را راه اندازی کرد تا بتواند جوابگوی تقاضای بالای خریداران باشد.
شرکت داچیا در زمان تولید تندر 90 علاوه بر موارد ذکر شده در نظر داشت خودرویی با مشخصات زیر ارائه دهد:
- راحتی در تعمیر و سادگی فنی
- ابعاد متناسب بدنه به دلیل اینکه در کشورهای در حال توسعه جای پارک از معضلات بود
- مطابق استاندارد های آلایندگی یورو 3 و یورو 4 باشد
- خودرو با قابلیت 95 درصد بازیافت در زمان اسقاط
- انتشار گازهای گلخانه ای و دی اکسید کربن به حداقل مقدار باشد
مشخصات فنی تندر 90:
این خودرو با بیش از ده مدل موتور و هم به صورت بنزینی و هم گازوئیلی بسته به بازار هدف تولید شده است. مدل عرضه شده در کشور ایران دارای موتور K4M A690 با سیستم انژکتوری است که توانایی ایجاد 105 اسب بخار و حداکثر گشتاور 148 نیوتون متر بر ثانیه را دارد. گیربکس این خودرو پنج سرعته دستی JH3 یا 4 سرعته اتوماتیک AL4 DP2 که از پایه ترین نمونه های گیربکس اتوماتیک است، می باشد. این خودرو با ابعاد 4247 میلی متر طول، 1740 میلی متر عرض و 1534 میلی متر ارتفاع وزنی در حدود 1115 کیلوگرم دارد که باعث می شود موتور این اتومبیل پیشرانه ی مناسبی برای آن باشد.
مصرف سوخت ترکیبی این خودرو 6.9 لیتر برای مدل دنده ای و 8.3 لیتر برای مدل اتوماتیک به ازای هر صد کیلومتر است و لازم به ذکر است باک این خودرو گنجایش 50 لیتر بنزین را دارد. همچنین این خودرو فضای باری معادل 510 لیتر را داراست.
شتاب 0 تا 100 این خودرو بنا به ادعای شرکت سازنده 10.8 ثانیه است. سیستم ترمز جلوی این خودرو از نوع دیسکی خنک شونده و در عقب ABS 4 کاناله است.
در رده استاندارد ایمنی، این خودرو توانسته است 3 از 5 ستاره ایمنی در تصادفات، 3 از 5 ستاره ایمنی کودکان و 2 از 4 ستاره ایمنی عابرین پیاده را از شرکت EURONCAP در سال 2005 از آن خود کند. این خودرو برای افزایش ایمنی دارای دو ایربگ برای سرنشینان جلو است.
مدل های عرضه شده به بازار جهانی:
این خودرو در 4 فرم بدنه به بازار جهانی عرضه شدند که بعدها شرکت داچیا علاوه بر این مدل ها خودروی ساندرو را با طراحی متفاوت و مدل هایی نظیر استپ وی اما با همین مشخصات معرفی کرد.فرم های اولیه این خودرو عبارتند از:
- لوگان ون
- لوگان سدان
- لوگان وانت
- لوگان MCV
امکانات رفاهی خودرو تندر 90 در مدل های جهانی:
در نسخه های جهانی این خودرو با امکاناتی از قبیل: رینگ آلومینیمی، گرمکن آینه های جانبی، ریموت کنترل قفل مرکزی، شیشه بالابر برقی عقب و جلو، تنظیم ارتفاع صندلی های جلو به صورت دستی، المنت شیشه عقب، ایربگ راننده و سرنشین، مه شکن جلو وعقب، فرمان هیدرولیک، چراغ خطر پشت شیشه عقب، تنظیم برقی آینه های جانبی، فرمان هیدرولیک، سیستم چندرسانه ای پخش موسیقی با امکان اتصال حافظه و بلوتوث عرضه می شود.
عرضه خودرو تندر 90 در ایران:
در ایران شرکت رنو پارس وظیفه تولید و واردات محصولات رنو را در ایران داشت که در سال 1384 اولین نمونه های خودرو لوگان 90 برای انجام تست های بیشتر به صورت محدود به ایران وارد شد. این خودرو پس از آزمایشات فنی قرار بود توسط شرکت رنو پارس تولید شود که بنا به دلایلی نامعلوم تولید آن مشترکا به شرکت های سایپا، ایران خودرو و پارس خودرو سپرده شد. لازم به ذکراست از آنجایی که این خودرو در پایین ترین جای سبد محصولات خودروسازان جهانی قرار میگرفت قرار بود جایگزینی برای پیکان و پراید باشد اما در کنار این دو و با قیمتی بالاتر از این محصولات و به عنوان محصولی بهتر از آنها ارائه شد!
این خودرو در ایران در تیپ های E0 ، E1 و E2 عرضه شد که در زمان معرفی بسته به تیپ خودرو مابین 9 الی 14 ملیون تومان قیمت گذاری شد که با توجه به قیمت ارز در آن زمان معادل 8000 تا حدود 13000 یورو قیمت داشت. این در حالی بود که شرکت خودرو سازی رنو هزینه تمام شده تولید این خودرو را 3800 یورو اعلام کرده بود.
تفاوت تیپ های تولیدی تندر 90 در ایران:
پایه ترین نسخه تولیدی در ایران E0 بود که بین سال های 1386 تا 1390 تولید می شد که رینگ های فولادی به همراه قالپاق و نداشتن مه شکن های عقب و جلو از مشخصه های این تیپ بود. مدل بعدی تیپ E1 بود که بین سالهای 1387 تا 1392 تولید شد که از تفاوتهای اصلی آن با تیپ E2 نداشتن تزئینات کروم روی جلو پنجره و رینگ های فولادی و نسبت به مدل E2 بود.از سال 1392 مدل E2 تولید می شود که در حقیقت کامل ترین نسخه ال 90 در ایران است.
شرکت پارس خودرو در سال 1391 از خودرویی با نام پارس تندر رو نمایی کرد که در ظاهر وخصوصا چراغ های عقب متفاوتی داشت ولی از لحاظ فنی به جز بهبود هایی در وزن خودرو تغییر قابل توجهی نداشت.
در سال 1396 ایران خودرو از تندر پلاس رونمایی کرد که در حقیقت نسخه فیس لیفت سال 2008 رنو لوگان بود. این تغییرات نه چندان عمده شامل تغییر هایی بر روی خطوط طراحی بدنه و فرم صندوق عقب، چراغ های خودرو و جلو پنجره،سپر و آینه ها و تغییراتی اندک در داخل خودرو است.
نسخه های تولیدی توسط دو شرکت پارس خودرو و ایران خودرو در بازار با قیمت های متفاوتی عرضه می شوند این در حالی است که از لحاظ فنی باهم هیچ تفاوتی ندارند اما برخی از مصرف کنندگان کیفیت مونتاژ این دو شرکت را دلیل این تفاوت می دانند. شرکت های خدمات دهنده برای تامین قطعات این خودرو ایساکو و سایپا یدک هستند.
امکانات رفاهی در مدل E2 عبارتند از:
- سیستم ایمنی ضد سرقت (ایموبیلایزر) به همراه قفل مرکزی و ریموت باز و بست کننده ی قفل
- شیشه های جلو وعقب برقی
- سیستم پخش موسیقی به همراه AUX و رادیو با ورودی USB
- فرمان تلسکوپی
- تنظیم کننده زاویه چرخ های جلو و عقب
- کامپیوتر سفری
- تهویه مطبوع
مزایا و معایب تندر 90:
تندر 90 خودرویی خانوادگی است که یکی از مهم ترین مزایای آن کیفیت بالای تولید و پایین بودن استهلاک خودرو است که این خودرو را به گزینه ی محبوبی در بین رقبایی مانند سمند یا رانا کرده است.
از مزایای دیگر تندر 90 میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فضای صندوق عقب زیادتر نسبت به رقبا
- کیفیت قطعات تولیدی و مصرفی به دلیل نظارت شرکت رنو بر خط تولید
- سازگاری خودرو با انواع شرایط آب و هوایی
- مصرف سوخت پایین عالی الخصوص در مدل دنده ای
- عملکرد قابل قبول خودرو در سربالایی ها
- بازار خرید و فروش دست دوم خوب و پرطرفدار
اما در کنار این مزایا این خودرو معایبی نیز دارد که عدم تعادل این خودرو در سرعت های بالا به دلیل تناسبات ابعادی و آسیب به سرنشینان خودرو در تست های تصادفات، از مهم ترین معایب این خودرو هستند.
همچنین در کنار این معایب میتوان از موارد زیر نام برد:
- ظاهر نه چندان دلچسب این خودرو
- به صدا افتادن داشبرد و فضای داخلی در برخی مدل ها
- طراحی داخلی خسته کننده و قدیمی
- نداشتن امکانات رفاهی قابل توجه
با همه این تفاسیر کیفیت بالا و استهلاک پایین و در نتیجه صرفه اقتصادی و قیمت معقول نسبت به رقبا این خودرو را به گزینه ای مناسب در بین خریداران خودرو ایرانی تبدیل کرده است.
جانشین تندر 90 در بازار:
در سال 1397 با الزام سازمان استاندارد مبنی بر افزایش استاندارد و ایمنی خودروهای مونتاژ داخل در خصوص جایگزینی برخی خودرو ها که امکان رسیدن به حد نصاب مشخص شده را نداشتند گمانه زنی هایی شد. خودرو هایی مانند پژو 405،پراید،تندر 90 و …. از خودرو هایی بودند که در صورت نرسیدن به استاندارد های جدید امکان حذف آنها از خط تولید میرفت. به همین دلیل خودروسازان کشور در بازه خودرو های اقتصادی و ارزان قیمت به سراغ خودروی لادا وستا که رقیب ال 90 در بازار جهانی و یک خودروی جمع و جور و با کیفیت از شرکت AvtoVAZ روسیه بود، رفتند. با وجود اینکه این خودرو با همکاری شرکت رنو-نیسان با خودروسازان روس ساخته شده بود در صورت وارد شدن به کشور باید با خودرو هایی مانند هیوندای اکسنت یا تویوتا یاریس رقابت میکرد که از این لحاظ گزینه مناسبی نبود.
در بازار جهانی رنو پس از 8 سال تولید این خودرو در سال 2012 در نمایشگاه موندیال پاریس از نسخه فیس لیفت این خودرو رو نمایی کرد که به صورت محدود و با نام SYMBOL و با برند رنو به ایران نیز وارد شد. در حال حاضر زمزمه هایی مبنی بر تولید این مدل توسط خودرو سازان داخلی شنیده می شود که باید دید با خروج خودروسازان خارجی از کشور به دلیل تحریم ها محقق میشود یا خیر.
نسل آخر داچیا لوگان یا تندر 90:
نسل سوم این خودرو نیز پس از هشت سال تولید در سال 2020 در کنار دیگر محصولات اقتصادی داچیا که بازار خودرو های ارزان قیمت را هدف گرفته است با نام Dacia Logan III 2020 یا Renault Symbol 2020 به بازار جهانی معرفی شد. فیس لیفت آخر این خودرو تغییرات عمده ای، چه از لحاظ زبان طراحی و نزدیکتر شدن به طراحی خودروهای بروز رنو و چه از لحاظ فضای داخلی، داشته است. هم چنین امکانات رفاهی این خودرو به روزتر و با کیفیت تر شده است. به طوری که بر خلاف نسل های قبلی این خودرو جوانان نیز با رقبت بیشتری به سراغ این خودروی با کیفیت می روند. در بازار های خاور میانه و کشورهای اطراف خلیج فارس این مدل توسط رنو و در دوتیپ PE و LE ارائه می شود که قیمت پایه آن چیزی در حدود 38500 درهم امارات است که باید دید با رقبایی در همین رنج قیمتی مانند Cherry arrizo 3 یا Suzuki celerio و Changan Eado چه عملکردی دارد.