نیتروژن یکی از گاز های بی اثر و تشکیل دهنده هوای 78% کره زمین است. این عنصر بسیار پرکاربرد بوده و در صنعت مواد شیمیایی به وفور از آن استفاده می شود. همانطور که گفته شد این عنصر بی اثر است، این بدین معناستکه از ماهیت آن برای تغییر کردن بسیار مقاومت می کند. استفاده از باد نیتروژن در لاستیک خودرو ها از اتومبیل های مسابقه و لاستیک هواپیماها شروع و سپس به اتومبیل های تجاری و شخصی راه یافت. در کل استفاده از این گاز در لاستیک خودرو امری سلیقه ای می باشد اما میتوان با در نظر گرفتن مزایا و معایب آن برای استفاده،تصمیم گرفت.
آیا گازی که ما در خودرو استفاده می کنیم واقعا باد نیتروژن است؟
از آنجایی که نیتروژن یک گاز بی رنگ است و بو یا مشخصه خاصی ندارد نمی توان آن را با روش های معمول تشخیص داد. پس برای تشخیص این گاز یا باید به آپاراتی که به آن مراجعه میکنیم اطمینان کنیم و یا پس از استفاده در خودرو با گاز معمولی قبلی مقایسه شود. نیتروژن نسبت به اکسیژن دارای مولکول های بزرگتری است همین ویژگی باعث می شود که برای بیرون آمدن از والف گاز لاستیک مقاومت کند پس در نتیجه فشار لاستیک مدت قابل توجهی نسبت به باد های معمولی ثابت می ماند.
همچنین لازم به ذکر است این عنصر از هوا حدود 4% سبک تر بوده و یکی از وجوه تمایز آن با هوا همین می باشد اما برای خودرو و راننده قابل اندازه گیری نیست.
مزایای باد نیتروژن:
فشار ثابت گاز نیتروژن:
همانطور که گفته شد این گاز افت فشار بسیار کمی را داراست به همین دلیل باعث تعادل بهتر خودرو بین لاستیک ها و در نتیجه کاهش مصرف سوخت در خودرو و افزایش عمر لاستیک و بهبود فرمان پذیری می شود.
رطوبت ناچیز:
این گاز تقریبا هیچ رطوبتی ندارد و اصطلاحا گاز خشک است پس این نبود رطوبت از خرابی زود هنگام لاستیک و زنگ زدگی رینگ جلوگیری می کند.
بی اثر بودن:
این گاز در فرآیند های احتراق شرکت نمی کند و با اکسیژن واکنش نمی دهد به همین دلیل نسبت به باد معمولی گاز ایمن تری است.
حساسیت کمتر به تغییردما:
پس این گاز در تابستان و در مواقعی که چرخ خودرو در سرعت های بالا گرم می شود ایمن تر است و ترکیدگی لاستیک کمتر اتفاق می افتد.
معایب باد نیتروژن:
تشخیص سخت اصل بودن باد نیتروژن:
برای استفاده از این گاز حتما به مراکز معتبر تعویض باد که دارای دسگاه ها و تجهیزات مربوطه هستند مراجعه کنید.
گران بودن این گاز:
از آنجایی که این گاز در فرآیند پر هزینه ای از هوا استخراج می گردد و نیاز به تجهیزات به مراتب گران تری از باد معمولی دارد در نتیجه هزینه پر کردن لاستیک ها بسیار بیشتر است.
دسترسی سخت تر:
به دلیل تجهیزات گران قیمت تر همه آپاراتی ها این گاز را موجود ندارند و در نتیجه مراکز کمتری این گاز را موجود دارند.