کوئل خودرو و خرابی های رایج

کوئل خودرو

همانطور که می دانید سیستم احتراق خودرو در هنگام آغاز کار خودرو باید جرقه ای برای احتراق اولیه موتور ایجاد کند اما از آنجایی که ولتاژ 12 ولت باتری برای اینکار بسیار کم می باشد، باید در این سیستم تقویت کننده ای تعبیه شود. وظیفه تقویت این ولتاژ به عهده قطعه ای به نام کوئل یا (Ignition Coil) است. این قطعه دارای دو سیم پیچ اصلی در درون خود است که بر اساس قانون القای الکترو مغناطیسی عمل می کنند. هنگامی که جریان از داخل سیم پیچ اولی عبور میکند باعث القای جریان به سیم پیچ دوم و تقویت چندین برابری ولتاژ و جریان اولیه می شود. ولتاژ حاصل برای ایجاد جرقه در سر شمع مناسب است.

در ساختمان کوئل ها معمولا 4 بخش اصلی وجود دارد که عبارتند از: سیم پیچ اولیه، سیم پیچ ثانویه، هسته مرکزی و بدنه کوئل. سازندگان بین سیم پیچ اولیه و ثانویه از عایقی استفاده می کنند که برای جلوگیری از انتقال گرما و خرابی زودرس کوئل است. دور حلقه های سیم پیچ ثانویه از اولیه بسیار بیشتر است. دور سیم پیچ اولیه 250 تا 350 حلقه است که باعث ایجاد مقاومت در حدود 3 اهم در آن می شود اما سیم پیچ ثانویه 15 تا 30 هزار حلقه دارد که با اتصال سیم پیچ ثانویه به وایر شمع انرژی مورد نیاز برای جرقه زنی را انتقال می دهد.

یکی از وظایف دیگر کوئل تنظیم میزان جرقه زنی متناسب با وضعیت خودرو است که برای انجام این مهم، از ECU فرمان می گیرد. در برخی خودرو ها مثل ال 90 در هر شمع از یک کوئل استفاده می شود که به دلیل این است که اگر هر کدام از کوئل ها به دلیل خرابی نتوانست به خوبی کار خودرا انجام دهد، بقیه به خوبی عمل احتراق را ممکن سازند.

خرابی کوئل خودرو و نشانه های رایج:

از آنجایی که جریان بسیار زیادی از کویل میگذرد حرارت ایجاد شده می تواند باعث خرابی سیم پیچ ها شود. شرکت های سازنده معتبر، از بدنه ای از جنس آلومینیم (برای ضریب انتقال حرارت بالای این عنصر) استفاده کرده و همچنین سیم پیچ هایی با اهم پایین تر استفاده می کنند که از ایجاد دمای بالا جلوگیری کنند. نکته مهم در مشاهده خرابی کوئل این است که برخی موارد ممکن است خرابی از خود کوئل نباشد و فرمان ECUمشکل ساز باشد. پس حتما در صورت مشاهده خرابی کوئل، از دستگاه دیاگ استفاده کنید تا از خرج های اضافی در امان باشید.

کارکرد بالای کوئل، خرابی بدنه کوئل، استفاده از مارک ها و برندهای متفرقه و خرابی در سیتم برق و احتراق خودرو در طول عمر کوئل و سیستم احتراق تاثیرگذارند. در صورت مشاهده موارد زیر،خرابی ممکن است ناشی از کوئل اتومبیل باشد:

  • روشن نشدن خودرو که به دلیل ناکافی بودن ولتاژ برای جرقه در سر شمعهای خودرو است
  • لرزش زیاد موتور مخصوصا در دور آرام و رفع آن با گاز دادن که به دلیل نیم سوز شدن کوئل هاست
  • افزایش غیرعادی مصرف سوخت به دلیل کاهش قدرت جرقه زنی خودرو و فرمان پاشش بیشتر سوخت توسط ECU
  • ریپ زدن خودرو
  • نداشتن جرقه در یک یا دو سیلندر خودرو و همزمان نبودن (unsynchronized) با کوئل ها که توسط دیاگ با خطای شارژ نا مناسب و مشکل در کوئل ها نمایش داده می شود.

طبق عادت رانندگان قدیمی، که در زمان خودرو های کاربراتوری برای تشخیص درست کارکردن سیستم جرقه زنی سر وایرها را به بدنه متصل میکردند تا جرقه را مشاهده کنند، انجام این عمل اشتباه در خودروهای انژکتوری باعث آسیب به ECU و هزینه های بالای تعمیر می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *